fredag 31 augusti 2012

M


M fyller år... Hon har lämnat tillbax Hunky Dory-toppen hon fick av mig, lagt till lika mycket pengar och köpt en parfym istället. Men sicken parfym... fantastiskt skön... sött, vanilj, hashish mm. M har beställt råraka med löjrom (Kalixromen är tydligen slut för säsongen så det får bli Vänerrom – helt ok!), gör även en råraka med kantarell – och för första gången provar jag att blanda i lite bacon-flakes. Funkar jättebra! Till detta: Bubbel förstås! Vad annars! Klart tjejen skall ha bubbel. Hon får sin favvo ”Gula Änkan”... även om jag föredrar Pol Roger (iallafall i den prisklassen...). Gott blev det...

2 x 95kr lunch


Lunchpriserna rasar i höjden. Nån gång i början av sommaren ser man en ”smyghöjning” av lunchpriserna på vissa ställen runt Kungstorget, Helt plötsligt förväntas man att betala 15 spänn mer för samma lunch... Turister skall skinnas förstås! Skall vi som brukar frekventera dessa lunchsyltor oxå förväntas betala mer för ingenting... Känns inte helt schysst! Skall bli spännande att se om de sänker priset, tillbax till det tidigare, nu i september. Denna veckan har jag bl.a. lunchat på Tranquilo; Het Lasagne med Tallegio, bra salladsbuffé, 95:- Helt ok! Och Wasabi Sushi Bistro (underligt namn...); Wok med nudlar och biff (här kunde man välja mellan: biff, kyckling och räkor), misosoppa och ganska kass kålsallad. 95:- Absolut inte värt det priset, riktigt kasst faktiskt – välj istället 14m2, 30 spänn billigare och mycket godare och maten känns faktiskt fräschare där oxå... Annars har jag funderat på lunch låda ett tag (de senaste 13 åren typ...) men jag är inte riktigt där ännu...

torsdag 30 augusti 2012

Gösen du!


En fin liten film där min gamle vän Tobbe visar hur man filéar en gös... Lyss och lär!

tisdag 28 augusti 2012

Rak och enkel kommunikation

Gick förbi detta sköna meddelande på väg till jobbet i morse... Enkelt och rakt; låser du fast din hoj här så hamnar den i Värmland... och vem faan vill ha sin cykel i Värmland?  (Ack Värmeland du sköna...)

måndag 27 augusti 2012

Caffe €1

Café Circi, hörnet Olivedalsgatan/Vegagatan – nytt morgon-hangout! Gott kaffe – mycket robusta... Danilo och Sandro (?) är espressomaskinisterna, kända från bl.a. Bar Italia, Casa Nostra, Centro... Bäst av allt är att en enkel espresso skall kosta typ €1. Betalade 9 kr... (kursen var 8.26 i morse). Men att få kvalitetskaffe för nio spänn är bara det värt vägen förbi... på många ställen måste man lägga till en tjugolapp och då får man en kopp blaskigt ”hundpiss” serverat av nån tonåring utan förnuft och känsla.  (Espresso-maskinisten vid sin blanka maskin, pumpar kopparna halva med svart bensin...)

Frittata

Plötsligt slutade det regna! Wow... söndagslunch ute. Svänger ihop en frittata – steker först tunnskivad silverlök sedan i med omelettsmeten (6 ägg + 6 msk vatten, salt, peppar, vitlök, muskot och en skvätt Tabasco). Rör till det lite då och då. Halvera cocktailmozzarella och stoppa i med snittytan uppåt. Vänta tills osten börjar smälta något. Addera tomatskivor basilika och rucola. Dra nåra varv med svartpepparkvarnen och släng över nån nypa flingsalt. Servera direkt ur pannan, gärna i trädgården och gärna med ett glas rosé till... (sommaren är kort...)

lördag 25 augusti 2012

Fräna gubbs

Warren Ellis och Nick Cave – stilikoner. Warren kör med minst 4 knappar öppna medans Nick verkar nöja sig med 3... Lägg märke till att Warren har både solglajjer och läsglasögon i halskedjan... Coolt!

torsdag 23 augusti 2012

Hungrig?


Boka bordFrantzén/Lideberg...

I Wanna Go to Marz


En skön låt om glass! Eller? John Grant är det iallafall... och den är bra! Midlake är med och kompar...

Falafelkungen


Svängde ihop lite vegokäk... Falafel! Mosar kikärtor (750g) ihop med vitlök och lite vetemjöl (typ 2–3msk). Adderar lite tahina (sesampasta), finhackad vårlök/prjolök, finhackad persilja och koriander, spiskummin, cayennepeppar, salt och peppar... rör ihop och låter stå i kylen nåra timmar. Tar ut och gör små bollar, med hjälp av en glass-skopare... typ storlek något mindre än en golfboll (squashboll kanske!) Fuktar ytan något i vatten och rullar i ströbröd och panko. M står ute i regnet och friterar (för att slippa oset från fritösen inne...). Serverar med sallad, stark sås (Sriracha), vitlöksyogurt och sesamsås (tahina, vatten, pressad citron, vitlök, salt och peppar...) och koriander. Skippade libabröd och körde på tallrik... Riktigt gott!

tisdag 21 augusti 2012

Kulturkalas

Under tiden som C befann sig på bowling-kalas så fick M och jag chansen att besöka det berömda Kulturkalaset. Wow, yppiee!!! Mycket tyskar och folk från Värnamo (inget ont om tyskar eller Värnamoiter...). På den här typen av tillställning skall det ju alltid ätas... På Kungstorget är det ett stånd som har megakö medans det är helt tomt hos de övriga  matutskänkningarna. M som ”bara måste ha” Langos (uttalas: lan-gosh) ställer sig i fetkön. Själv väljer jag falafel. Helt okej... Ms langos smakar som typ varmt osötat wienerbröd med gräddfil, ost och lök på... sådär! Men M verkade nöjd och framför allt så fick vi i oss en rejäl portion kultur... Heja Göteborg &Co, mera kultur åt folket! (blaskig öl och langos eller?)

Högrev och myrägg


Bakersta delen av högrev påminner om entrecôte och är riktigt god att grilla. Chuck roll heter den amerikanska styckningsdetaljen. Salt och mycket peppar sedan grill, direktvärme först så det blir en fin yta sedan några minuter på indirekt värme. Serverar med sallad och vitlökssmör. Men innan dess en liten föris, en enkel chevré-toast: en rejäl skiva chevré gratineras i ugn och lägges på en rostad surdegsskiva. Spritsa lite honung över och dekorera med nyplockade myrägg. Maldonsalt och svartpeppar... Till detta: massor av rött...

Kräft

Att koka havskräftor. Gör först en lag på vatten (5 l.),  salt (typ 2 dl.), öl (en skvätt), muscovado (1 msk.), dillfrön och krondillkvistar. Låter den koka ihop och smakar av... I med kräftorna (ca 1,6 kg havskräftor) och ny krondill. När det börjar bubbla (koka) igen tar jag bort kastrullen från spisen och plockar upp kräftorna med hålslev och låter dem vila i 5–10 min. Tillbaka med dem i lagen när de svalnat något. Nu får de stå och dra i lagen några timmar innan servering. Gott om de är lite ljumma vid servering. Kalla kräftor är ingen hit! De ljumma havskräftorna serveras med Ms västerbottenpaj, surdegsbröd och hemmaslagen aioli. Dryck till detta blev en Sauvignon Blanc och det öl som var Göteborgstryckeriets sommarpresent till sina kunder... Gott!

lördag 18 augusti 2012

Säröburgare

Avslutning i Cs seglarskola. Tillsammans med A+D och kusinerna käkar vi sen lunch på Säröbaren (Blomstermåla). Restaurangen har i år tagits över av Palace-PO (– Måste tänka på tillgängligheten Jonas!) och en ny variant av den klassiska Säröburgaren presenteras på menyn. Anguskött, pepparsås pompe och sallad 149 spänn. Helt ok, god smak på köttet, bra pompe... såsen var dock lite tunn i smaken och faktiskt lite snålt tilltagen oxå. Fortfarande så skall en klassisk Säröburgare vara av kalvfärs, serveras med pompe och grönpeppersås. På Hans tid (typ 70-talet...) var det antagligen Knorrs pulver-grönpepparsås... men det var ok då! Golfkrogen på Särö serverade en ganska autentisk sådan för några år sedan... kanske inte pulversås dock. Angusburgare är inte Säröburgare...

Gotye


Vaknade till denna låten härom morgonen... riktigt bra! Skön video oxå!

torsdag 16 augusti 2012

It was 20 years ago...



I oktober 1992 släppte Madonna sin bok SEX... Foto av Steven Meisel, formgiven av Fabien Baron och med Glen O’Brien som redaktör. Då var Madonna rätt cool... nu verkar det mest vara dans å sånt...

Korean BBQ

Strimlar Pata Negra-karré och lägger i Korean BBQ Marinade. Steker i het panna tillsammans med lök. Serverar med Fried noodles och gurka – inlagd i sesamolja, risvinäger och chili... Tror visst att det koreanska köket är en favvo i Asien!

Nya lurar

Blir lite tröttsamt att lyssna på musik i iPhone original headset. MalinTempel övertygade mig om att jag skulle köpa ett par Urbanears – som hon säljer i repan... Var lite sugen på ett par Beats by Dre men nu fick det bli ett par Urbanears Plattan Plus Dark Grey – lite Rick Owens sådär... ;-)

Low Carb-burgare

Lite vaket av Max att servera en burgare utan bröd... istället ”inslagen” i isbergssallad. Lite ssäm typ. Har ej provat själv, inte helt hundra med Max ännu... Men som sagt ett bra initiativ. Dock blir jag lite förvånad när jag tittar på vad själva burgaren innehåller: Svenskt nötkött, vatten, potatis, ägg, potatismjöl, koksalt, torrmjölk, potatisfibrer, köttfond (vatten, nötben, koksalt), potatis-stärkelse, kryddextrakt (rosmarin). – Vatten, potatis, potatismjöl, torrmjölk, potatisfibrer och potatis-stärkelse? Man kan ju lätt tro att det är en potatisburgare man köper? Vad är det för fel på nötkött, ägg och kryddor?

tisdag 14 augusti 2012

måndag 13 augusti 2012

Köttmacka

M hittade, för en gångs skull, nåra fina oxfilébitar på ICA. Snygg marmorerade köttbitar från Australien... Tanken är; Bookmaker! Gör en sås på dijon, majjo, yoghurt, cognac, salt peppar, lite honung och en skvätt grädde. Smörsteker ciabatta-buns... rucola och tunnskivad rödlök i botten... steker biffarna och trancherar dem, stapla köttskivor på bottenmackan, ringla över senapssåsen och addera en rejäl hög med nyriven pepparrot... Värsta lyxburgaren typ... fast bättre! Till denna anrättning krävs ett kraftigt vin... Kanske en Zinfandel?

fredag 10 augusti 2012

Fäsk, potäter å smööör

Smörstekt Mälar-gös, toppad med rostad kapris och dragonstekt bacon. Pressad lime och Anja-potatis. Över detta rejält med brynt smör – för tillfället min favoritsmaksättare... M gör t.ex. en väldigt god glass som är smaksatt med just brynt smör. Nån gammel Pinot Noir passar säker bra till...

Fade into you


Fantastisk sångerska, underbar låt, snygg video, frän bil... Mazzy Star!

tisdag 7 augusti 2012

Mera Kandestederne







Hittade ett fränt sommarhus i Kandestederne. Ritat av Arkitektfirmaet C.F. Møller. Byggt år 2000. Helt i trä... järnvitriolat? Sibirisk lärk? Riktigt snyggt iallafall...

Kandestederne





För många år sedan hyrde vi hus i Kandestederne nära Skagen. Hittade den sköna stranden som vi gärna återvänder till. Fränt att köra bil ända fram till vattenbrynet...

Den stora matresan (Skagen)









Skagen med ”the hole bunch”. Tartar på Ruths Brasserie i Gl. Skagen – en klassiker... Drajja och Foie Gras på rummet – riktig bra, Jomfruhummer, hälleflundra och rödspätta på Fiskerestaurangen – så där var väl det inte samma kvalle som tidigare. Kändes som det gick lite på halvfart! Pimm’s och snax på terassen i sol mmm! Pizza och rött på Firenze – helt ok! Kött och grejer på Jensens Bøfhus – så där... mört och saftigt kött utan smak, känns lite fastfood över stället. Nästa gång kör vi på Slagtare Munch och grillar själva... Tack M+P, Vi bokar väl nästa åt?

Uncle Drew


Pepsi Max gör en frän fejkdoku med Kyrie Irving... Riktigt bra reklam!

måndag 6 augusti 2012