lördag 25 januari 2014

Buff B.

Söndagsmiddag! En klassisk Boeuf Bourgoignon. Detta blev kanske den godaste ever... Skär ned högreven i mindre bitar och bryner lätt i panna. Fräser sedan sidfläsk, lök, morot och vitlök. I med allt i en gryta... pudrar över med vetemjöl och rör runt. Kokar ur pannan med vin och häller i grytan... adderar en matsked tomatpuré och en matsked dijonsenap, en skvätt kalvfond. Salt peppar och färsk timjan. Fyller på med rött vin så det täcker och låter allt koka upp! Sedan kommer tricket! Ställer in grytan, med lock, i ugnen på 80 grader. Där får den stå över natten vilket är ca 8 timmar. Nästa morgon doftar det fantastisk i köket... och det smakar helt fantastisk. Godaste buffen ever... (eller Burgundisk gryta som man kan säga på svenska... fast det låter lite löjligt, eller?). Låter grytan svalna för att senare, framåt kvällen värma på den. Serverar med ett neutral potatismos, frästa smålökar och champinjoner... Yes! Vilka smaker...

Fredagsbiff


Köper lite välhängd entrecôte av Thomas på Hasselbacken. Diamant kallas den... vet inte riktigt vad det betyder... tror att den skall vara hängmörad i minst 4 veckor med benet kvar, sedan benas det ur... M har gjort Café de Paris-smör. Typ 18 olika ingredienser, originalreceptet är förstås hemligt. Steker köttet i väldigt het panna, sänker värmen något när köttet få fin yta. Eftersom man vill att fettet skall smälta lite så får det gå en stund i pannan... Rare entrecôte är inte helt lyckat! Serverar med kletig bönsallad och smöret. Ett kraftigt rött blir bra till... Har dock tappat lite intresse för röda viner – iallafall ifrån nya världen. Får börja flörta med gamla hederliga franska igen...

lördag 18 januari 2014

Viktor – en foodie!

Läs artikeln i dagens GP om min vän Foodien...

Svenskens matvanor

En vän som jobbar inom dagligvaruhandeln delgav lite info han fått från en undersökning...
  • I ett svenskt genomsnittshushåll finns det 4 kryddor, inkl. salt och peppar.
  • I ett svensk hushåll lagar man i genomsnitt 5–6 olika maträtter som man alternerar.
  • 70% av det kött som köps under veckorna är färs.
Sug på den!  (på bilden en hummersoppa som kokat länge och väl)

torsdag 16 januari 2014

Oxsvansragu

Middag med C & M på Enoteca Maglia. Första gången här... hört mycket... Rustik mat och riktigt gott... kanske att köket vart lite för generösa med saltet denna kväll... (i alla 3 huvudrätterna). Fantastisk Mozzarella på Maglias Antipasto! Många har sagt att det är en ”oblyg” prissättning på stället och det kan jag väl hålla med om... Annars; skön ställe, jättegod mat och bra service! Kanske några fler pastarätter på menyn? Fast å andra sidan så finns det väl typ tusen pastaställen i stan så... Kommer tillbax snart. Ok med folk på en onsdagkväll oxå...

Fleece

Min första Fleece ever! Tack M! Kommer antagligen att bo i den resten av vintern... (The Fashion Pack...)

Svea Hof

Lunch med M. Friterad torsk m. tillb. 155 pengar. Ok men inte prisvärt. Gott bröd...

Soppor


Lunch med kollegorna på ”nya” Way Cup! Alla valde soppa... olika dessutom. M valde morotssoppa, F valde svampsoppa och jag valde jordärtskockssoppa. Min soppa var något tunn i smak och konsistens... Kan tycka att det är lite överprisat att ta 79 spänn för en lunchsoppa... Tycker inte att interiören på ”nya” håller samma nivå som på Järntorget. Pinnstolar är inte min grej!

Storytelling by Patagonia


fredag 10 januari 2014

Andy’s Bar



I København ligger en av mina favvobarer – Andy’s Bar. Alltid öppet sent, till 05.00 typ eller 06.00... En skön blandning av alkisar, börs-vd:ar, musiker, konstnärer och mediafölk... Gasolin’s tredje lp-omslag på väggen. Alltså målningen som de sedan använde som omslagsbild. Beställ inte Hof – det gör bara svenskar... Ta en Classic istället! Jukebox... Bra! Längtar dit nu!!!

tisdag 7 januari 2014

U-mini


Umami mini burger...

The Cabin







Arkitektbyrån Scott & Scott Architects i Vancuver byggde sig en egen ”cabin” mitt i skidområdet på norra Vancuver Island… Cool...

Scott The Ski


The Ski var mina drömskidor på 80-talet. Flera gånger i veckan tog jag bussen in till Adams för att känna och böja på ett par vita The Ski... Snacka lite med Kjell eller Martin som berättade historier när de varit i väg med Felix (St. Clair Renard) och plåtat eller åkt ”kålllioren”(Corbet’s Couloir) i Jackson Hole... Helst skulle man ha ett par The Ski med Spademan-bindningar, Scott-pjäxor och Scott-stavar och en Big Ski-overall... Coolt lixom! Nu har Scott köpt Bobbie Burns The Ski-brand och återutger The Ski, i en något uppdaterad version... men ändå! Klart man är sugen... (se tidigare inlägg om The Ski...)