onsdag 21 maj 2014

Karlaby Kro








En snabbutryckning till Österlen och Karlaby Kro... Hela Österlen doftar av raps just nu, lite speciellt... Karlaby Kro då; ett skönt Hide-away mitt på Österlen, har funnits sedan urminnes tider eller iaf sedan tidigt 90-tal. Kommer ihåg att jag, första gången jag hörde talas om det, undrade hur man kunde ha ett hotell mitt ute i bushen... vem åker dit och hur kan hotellet överleva! Men det har de gjort, överlevt alltså... Det gjorde vi oxå. Lite rosé på terassen i den varma eftermiddagssolen. Promenad längs rapsfälten... Förstås lite insmugglad bubbel på rummet. Dusch och omklädning till middag. Ikväll bjuds det en 4-rätters med tillhörande vinpaket. Är inget fan av vinpaket egentligen, bara benämningen ”vinpaket” känns töntigt. Faller dock till föga, inrättar mig i ledet, tar mittfåran och väljer paketet... Vinlistan var för lång och jag orkade inte helt enkelt. Först ett glas bubbel i lobbyn, en liten ammis därtill... en inte helt lyckan ammis måste jag säga; råa kräftstjärtar marinerade i ostronsås och nån sås/kräm/röra till. Stjärtarna kändes groteska och liksom växte i munnen, de var inte riktigt så spänstiga som jag förväntat. Eftersom de serverades med enbart liten gaffel gick det inte heller att dela dem vilket hade varit att föredra... Själv hade jag nog velat ha dem tunnsliceade. Smaken var det dock inget fel på. Vi skrider in i matsalen. Ett 20-tal gäster, större delen nära pensionsålder och med bräkig skånska som modersmål. En småbarnsfamilj bort i hörnet oxå.
Första rätten är Österlensparris med löjrom och en citronette med schalotten. Löjrommen är helt överflödig. Sparrisen gör jobbet tillsammans med citronetten, perfekt kokt och en perfekt syrlighet från citronetten. Löjrommen är nog bara där för att det är fiiint. men som sagt totalt överflödig. Paketet erbjuder en Grüner Veltliner från Österrike. Trevligt, angenämt... som kungen skulle sagt.
Därefter kommer det Lamm... från Haväng. Lammfilé med rödvinssky, potatiskaka med salvia, bakad rotselleri och kräm på palsternacka. Goda smaker och vällagat. Lammet var fantastiskt! Paketet bjullade på en Ribera del Duero. Dessert! Getostkaka med mandelglass, kanderade mandelspån och nån körsbärshistoria... paketvinet är en Moscato d’Asti från Piemonte. – De va ju gött! som Kålle sa när han drack ur nattvardsvinet när vi var små... (Kålle var en några år äldre kille som vi hängde med i 8–9års åldern...). Måltiden avslutas med ostar från Vilhelmsdals Gårdsmejeri. Några riktiga höjdare asså... Paketlösningen trollar fram en Cape Vintage Shiraz, typ Port eller nåt... Avslutar måltiden med en enkel espresso. Somnar med skjorta och strumpor på. En timmes morgonpromenad längs rapsfälten. Inte en människa inom synhåll. Passerar en gammal Draken utanför ett hus som huserar ett av Österlens typ 37 flygmuséum. Suverän frukost! Hopp i bilen för en tur på Österlen innan tillbakafärden mot Sveriges andra stad... Först till Vilhelmsdal för att köpa några ostar från gårdagskvällens ostvagn. Visar sig drivas av en ”söderböna”, – nämen jag var ju konstnär men så flytta vi hit och blev getbönder... Det blir lite nykärnat smör och nyvärpta ägg oxå. Vidare till en loppis, i en dragig och fuktig lada, som  drivs av... ja en gammal stockholmare. En skön snubbe på typ 70 bast med långt vit/grått hår i tofs och lika gråvit ”lady-mustasch” (snorbroms, tysk porrfilmsmustasch, wife beater... inte helt olikt Sam Elliott) som inte kan sluta prata. Till slut går vi bara iväg och hör honom prata för sig själv... Nästa stopp på turen Gunnarshögs Gård för att köpa rapsoljor, fasiken vad goda de är! Sista stoppet blir Olof Victors Bageri. En liten besvikelse trots Jan Hedhs inblandning... på något sätt. Vi köpte tre bröd, en kavring och två surdegsvarianter. Kavringen var god, inte så söt som man kan vara van vid men de två andra var riktiga missfoster; hård skorpa och hårda typ 2 cm in, runt om. Hoppas för deras skull att det var en miss i arbetet denna natt/morgon. De har ju ett bra rykte...  jag får väldigt mycket godare bröd hemma! Stannar till vid Ystads Saltsjöbad och käkar en riktigt bra lunch. Släpper handbromsen och plattan i mattan... Malmö–Kungsbacka 2 timmar... Lyssnar på Värvetintervju med Martina Montelius – bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar