onsdag 29 februari 2012

The Ski




Bobby Burns började att bygga skidor i sitt garage i Sun Valley nån gång i slutet av 70-talet – The Ski. Antagligen de coolaste laggen du sett... Vet inte hur många gånger jag stått inne på Adams och böjt på en The Ski... medans skåne-Martin berättade rövarhistorier och skidplåtningar ihop med Felix St. Clair Renard. The Ski var skidan man skulle ha! Helst med Spademanbindningar och Scott-pjäxor (ev. Hanson dito). Alltid fränt med handbyggda skidor, sprang på nåra i St. Anton – schweiziska. Till skillnad mot de amerikanska och Nya Zeeländska som har en skön ”garagekänsla” så har de schweiziska en slick laboratoriekänsla... Känns mest dyrt... Hittade en gammal The Ski-broschyr. Gillar den grafiska designen på skidorna, tydligen ett gammalt indianmönster. Tydligen håller Bobby fortfarande på i sitt garage men då mest med skidkläder... Nån gång i slutet av n 90-talet kom det en skida som hette: The Bobby Burns, en rätt kortlivad sak... tror jag! Har sett nåra nya varianter av The Ski men de är inte så fräna! Hittade en film på vimeo om det Nya Zeeländska skidorna Kingswood Skis. Finns även nåra svenska handtillverkade skidor, t.ex.: Soul Skis. Kolla även in: Moment Skis, Praxis Skis, Igneous Skis, Birdos Freeride Skis, Rip ’n’ Wood, Montana Ski Company, Lokomotiv Skis, Bigbend Skis, Zai, Core Skis...

Making Kingswood Skis - never-before-seen footage inside the Kingswood factory from Kingswood Skis on Vimeo.

3 kommentarer:

  1. Du glömde de svenska skidtillverkarna Hendryx Skis (http://hendryxskis.se/)...

    Jimi Hendryx

    SvaraRadera
  2. tjena, stötte på detta ascoola märke för ett antal år sedan i norge. träffade en skön telemarkare med ett par trälagg som såg riktigt coola ut. asymmetrisk konstruktion med en rätt lustig tail. killens skidor och mina var varandras motsatser, hans sköna trälagg och mina industriella volant machete i aluminium! tillverkarens hemsida är sådär lagom amerikansk och utdaterad.
    http://www.scottybob.com/skiworks/
    /bda

    SvaraRadera
  3. Skall genast gå in och kolla Scotty Bob, kanske kan vara nått. Kanske läge att byta ut mina gamla Dynastar Mythic Rider!
    Sorry Jimi att jag glömde Hendryx... jobbar du där eller?

    /S I L V E R B O Y

    SvaraRadera