tisdag 19 mars 2013

Soupe a l’oignon

Något av det enklaste man kan göra är löksoppa. Om man gratinerar den så blir det lite roligare och matigare. Jag utgår ifrån hur Pappa brukade göra gratinerad löksoppa på 70-talet – han i sin tur utgick i från Carl Butlers recept. Halvera och skala rejält med gul-lök. Fräs på medelhög värme ihop med lite hackad vitlök tills det får lite färg. Pudra över lite vetemjöl och rör runt... Svartpeppar, timjan och oregano. Häll på vitt vin och buljong. Snåla inte med vinet... Låt sjuda i 30–45 min. Smaka av med salt och peppar. Häll över soppan i portionsskålar – detta är väl enda gången det känns vettigt att använda de där vita Pillivuyt-skålarna med små horn på... Riv, gärna dagsgammalt, surdegsbröd och lägg på (vissa tycker att man skall trycka ned en större brödskiva men jag gillar bättre om det är mindre brödbitar...), strö sedan över riven gruyère, dra nåt varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn tills osten smält och blivit lite bränd på sina ställen. Servera.  (Caution hot filling! som det står på McDs äpplepaj)

2 kommentarer:

  1. Bra idé där Silverboy:)
    Får nog bli en dylik soppa endera kvällen

    Allt gott till dig och la familia!

    SvaraRadera
  2. Mer soppa till folket!
    / S I L V E R B O Y

    SvaraRadera