måndag 10 september 2012

Pulled pork





Har varit lite nyfiken på pullad gris ett tag... Har testat kalv och oxe, kände att nu är det dax för grisen! Fläskkarré i bit, typ 1,2 kg hade jag, bryner den ganska bra runt omkring. Lägger biten i en gryta med lock. Adderar gul lök, vitlök och morot i grova bitar och häller över en bbq-marinad (typ: vinäger, rökig bbq-sås, spiskummin, ingefära, muscovado, salt, peppar, dijonsenap, lite olja och någe mer kanske...). Ställer in grytan i ugnen på ca 100°–125°. Låter den stå i typ 4–5 timmar. Ös lite då och då, addera vätska om det börjar bränna. Häller i en skvätt Jack Daniels. Startar med nåra krämiga ostar – ost skall ätas med sked! Tar ut grytan ur ugnen och ”drar isär” köttet med en gaffel. Nu skall det ”bara falla isär”, trådigt och fint. Lägger upp på ett serveringsfat ihop med grönsakerna... Och servera med cole slaw, potatoe-skins och en stark bbq-sås. Kan även ätas i hamburger-buns med samma cole slaw och bbq-sås. Detta är helt fantastiskt gott... Fettet har lixom smält in i köttet som är så saftig och mört att det bara smälter i munnen. På Franklins i Austin börjar de köa 2 timmar innan öppningsdax för att få möjlighet att äta dagens Pulled pork. Man kan fatta det...

5 kommentarer:

  1. Hm.. får se om man vågar pulla en pork hemma i köket i Partille Hills imorrn;) ..

    SvaraRadera
  2. Pulla på bare... det blir säkert en smakupplevelse!
    /S I L V E R B O Y

    SvaraRadera
  3. ååååå kan du inte säga lite mer specifikt hur mycket du tog av ingredienserna till såsen, eller åtminstonne vad som man ska ha mycket av respektive lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok! återkommer med med mer kött på benen...
      / S I L V E R B O Y

      Radera
  4. Ta en bit hel karré, typ ett kg (benfri). Dela i typ 4–5 mindre bitar. Placera i botten på en gryta med lock, typ Le Creuset. Gör en klet-sås, typ 2 dl, av; chilisås (i undantagsfall Ketchup) 1 dl, whisky, nymald spiskummin och korianderfrön typ en msk, muscovadosocker 1 msk, rökt paprikapulver, chilipulver, lite kalvfond, chipotle av något slag (pasta, pulver el. bitar av...), salt och peppar, lite olja... rör ihop pastan och kleta på ovansidan köttet. Hacka typ 2 lökar (mellansajs), hacka 5 vitlökskyftor och en chili, slanta en morot och lägg på det kletade köttet. Häll över lite vin och ställ in i ugn med locket på. Låt stå i ugnen i ca 4 tim. på 125°. Ta av locket efter halva tiden om det är mycket vätska. Rör lite försiktigt då och då... Plocka upp köttet och dra isär det med hjälp av en gaffel... Ställ grytan på en platta och koka ihop såsen (med grönsakerna), red av om det behövs. Lägg tillbax köttet i grytan och servera. Smaklig!
    / S I L V E R B O Y

    SvaraRadera