måndag 6 december 2010

Oxsvans


När jag var liten lagade min pappa ofta Oxsvanssoppa... i en tryckkokare. Tryckkokare gjorde långkok till kortkok... Idag är det ”helrätt” med långkok så nån tryckkokare behövs inte... Vi gör surdegar, lagar långkok, gör surkål och kimchi... ändå lägger vi i dag, enligt nån undersökning, mindre och mindre tid på matlagning... får inte ihop det... Åter till oxsvansen, köpte alltså ett gäng... tänkte gör oxsvansragu; salt och peppar... stek i panna. Fräs lök, silverlök idag, typ 3 st ihop med 2 morötter, hackad... några klyftor vitlök, ett packet bacon... timjan, oregano... I med allt i en stor gryta; krydda, tomatpuré, fond, lite sött och en flaska rött... (hade tänkt ha i stjälkselleri men glömde köpa...) Låt koka eller snarare bubbla lite försiktigt i 4 timmar. Låt svalna, ställ i kylen och värm på nästa dag. Servera med exempelsvis Ms potatisstomp... Måste säga att det blev en helt fantastisk smak på ragun...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar