tisdag 1 november 2011

Kåldolmar



Söndagar har på något sätt utvecklats till husmansdag. Kalops, älggryta, köttbullar, fläsk med löksås eller som nu senast: Kåldolmar... Denna mytomspunna rätt, haussad av matkreatörer som; Tore Wretman, Mini-Leif, Lallerstedt, Nils-Emil, Morberg m.fl. Är man en kreddig kock så bör ens favvorätt vara Kåldolmar eller eventuellt nått med Strömming... Det hävdas att det var Karl XII och hans mannar som tog med sig inspirationen till Kåldolmar ifrån Turkiet och dess vinbladsdolmar. Detta är dock en obekräftad uppgift som är mer passande än trolig... Kåldolmen har fått en egen dag oxå – 30 november, Kåldolmens Dag. Kåldolmens Dag annordnas förstås av Kåldolmens Vänner. Jo då så att... Jag brukar använda Savoykål istället för vitkål – lite roligare, lite godare... Använder bara nötfärs och ABSOLUT inget ris eller andra gryn. Blandar färsen med lök, vitlök, salt och peppar, en skvätt Worcestershiresås, lite olja, ett ägg plus en ägg-gula, en skvätt grädde, en nypa råsocker, lite hackad persilja... lite tabasco, tog i nåra droppar tryffelolja oxå. Kål och tryffel passar bra ihop, fast Tore vrider sig nog i sin grav... det var nog allt! Skär ur stammen på Savoykålen och låt den koka upp i saltat vatten. Plocka loss bladen, släng de yttersta, skär bort den tjocka ådern i mitten. Lägg en klick färs i bladet och rulla ihop, fäst med en tandpetare... Lägg dolmarna i en smörad ugnsform och ringla lite sirap över... häll en skvätt vin i botten och in i ugnen på typ 200° i ca 40 min. Bygger sås med kålvattnet som grund, i med fond och grädde och låter koka ihop... M har gjort ett glansigt fint mos som vi serverar till... ihop med Chädströms pressgurka och Monas lingon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar