tisdag 26 juli 2011

Peninsula





Dax för årets tripp till den avlägsna halvön Lisö. Södertälje, Hall och sedan vidare in bland träden. L+U tar emot med stora famnen som vanligt. Först blir det bad vid deras brygga... Årets första dopp i Östersjön... en viss skepsism inställer sig alltid. Vad är det för vatten jag badar i? Är det en stor insjö, eller finns det lite, lite sälta där nånstans långt bort... Känns konstigt, speciellt som vi börjat sommaren i Grekland där man får svid i ögonen av allt salt. Sedan tillbax till västkusten med hyfsat hög salthalt... Ingen tång och ibland lite brunt vatten. Men man vänjer sig. Efter ett tag känns det helt ok... Inga hala klippor heller! Baren öppnar ganska tidigt på eftermiddagen... De berättar att det var på Momofuku Ssäm några veckor tidigare och åt bland annat David Changs berömda Pork-buns... jag blir grön av avund... Kvällens middag består av Wagyu-kött à la teppanyaki (ryggbiff denna gång...), med nudlar och lite grönt. Skär loss fettranden och tärnar den fint, steker fettet hårt (fett man blir glad av...). Slänger i pak-soi, broccoli och sist nudlar och låter det få fräsa ihop lite... Drar nudel-, fett- och gröntfräset lite åt sidan och adderar köttet – som är skuret i bitar. Låter det steka på ett tag – eftersom wagyuköttet är väldigt fett så blir det inte så lätt torrt. Medium är väl ganska bra... En fördel med att steka utomhus är att man slipper skridskobanan i köket... Till detta dricker vi bland annat en skön Ripasso... Behöver jag säga att det smakade bra? Nästa kväll startade med nåra sköna snittar med: löjrom och tillbehör, bloc de foie gras med tillbehör och varm brie med nötter. Bubbel till detta... Huvudrätt blir ugnsbakad Piggvar med tillbehör (glömde dock att plåta innan den var uppäten). Riktigt bra! Efter blev det en typ av chokladkaka; olika chokladsorter i lager och till detta L:s hemmagjorda Limoncello. Det är nått speciellt med sprit på burk! Vi kommer tillbax nästa år igen! (...And it makes me feel so fine, I can’t control my brain...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar