söndag 12 september 2010

Mandelfisk m.m.



Det låter ju gott! En gammal klassiker från bamba... Eller? Kommer ihåg långpannor med identiskt lika fiskbitar täckta av en våt kletig massa toppat med mandelflarn. Mandelflarnen var ok resten smakade skit... Tänkte att så här en lördagskväll kan det vara kul att återskapa lite bambakänsla. Torskryggen var inhandlad – varför inte Mandeltorsk! Men först lite anklever... bloc de foie gras de canard, smörstekt bröd, Ms hemkörda plommonmarmelad med kanel och vaniljstång... dekorera med lite maché... till detta dricker man bubbel – så klart. Svänger ihop ett klet av; riven parmesan, mandel (körd i mixer) hackad gräslök, finhackad schalotten, olivolja, ströbröd, salt och peppar. En skvätt vinäger oxå, tror jag. Smörj en form, bottna med hackad schalotten. I med torsken. Lite olivolja, salt och peppar på torsken... på med kletet så det blir ett schysst täcke. Häll i en skvätt vitt... In i ugnen med termometer, 55°... Såsen ska vara god... Fiskfond och eller pulver från Schweiziska kockskola, vitt vin, parmesan, smör, grädde, peppar – kan det bli äckligt? Fräs purjo, suger snaps, fänkål och lite böngroddar. Lägg upp portionsbitar på tallrik, häll/sila av vätskan från fisken i såsen koka upp. Servera med potatispuré, grönsaksfräset och nappera såsen på del av fisken. En Pinot Noir – Irony – sitter bra till... Espresso och iskall Limoncello... åhh va gott!

2 kommentarer:

  1. Men jag som älskade skolans mandelfisk?!
    /fru T

    SvaraRadera
  2. Kan ju finnas vissa geografiska skillnader och även skillnader mellan storköksbamba (inte gott...) och den lilla bamban där en ensam – måhända arg och stor – bambatant huserade (chans att det var godare). Även om hon hatade alla barnen så tillagade hon maten med kärlek... Har erfarenhet från båda... Men man undrar vilket typ som är bäst egentligen; arga "Nurse Mildred Ratched-typer" som serverar god och vällagad mat eller snälla "mormors-typer" som serverar äcklig mat...

    / S I L V E R B O Y

    SvaraRadera