måndag 1 november 2010

The French Quarter

Jambalaya är en av de rätter som har sabbats i skolors matbespisningar (eller bamba som man säger i Göteborgsområdet, Västra Götaland och i Kiruna) genom åren... – En äcklig risrätt med ärter och majs typ tänker man... Det har även kallats för Risotto, Nasi Goreng eller Paella av bambatanterna – same shit typ... Jambalaya är en kreolsk rätt från Louisiana med influenser från Frankrike, Spanien, Portugal, Afrika m.fl. Det kreolska köket påminner om Cajunköket men det finns vissa skillnader – Cajun är mer franskt och kreolsk är mer europeiskt typ... M lagade iallafall en fantastiskt god Jambalaya härom dagen; Börja med att fräsa lök, paprika och själk-selleri (”the holy trinity”) i med skivad stark rökt korv (gärna Andouillle, Chorizo går oxå bra!). Chili och vitlök förstås... en burk hela tomater, timjan och/eller oregano kanske... Häll i ris och fyll på med kycklingbuljong. Låt koka tills riset känns klart. Häll på buljong då och då... Stek upp bitar av kycklinglårfiléer och lägg i grytan mot slutet. Spajjsa upp med lite Cayenne, svartpeppar och salt om det behövs... Det är ingen snygg rätt att se på direkt... men servera med lite grönsallad till så ser det bättre ut. Och gärna en stark sås... Tabasco, Louisiana – The Perfect Hot Sauce etc. etc. (Son of a gun, well have good fun on the bayou...)


2 kommentarer:

  1. Du ser, så länge man håller sig borta från vitpeppar blir det bra...

    Vackert M!

    SvaraRadera
  2. Har hört att man kan skydda sig mot magåkommor genom att svälja 10 st vitpepparkorn... Hur låter det? Kanske om man sväljer ned dem med blod från en liten hundvalp...
    /S I L V E R B O Y

    SvaraRadera