tisdag 2 november 2010

Långkok



Vad passar bäst att koka ihop i höstmörkret om inte denna klassiska köttgryta – Boeuf Bourguignon... Långkok är ju så jädra bra, det sköter sig själv, nästan och smakerna blir helt fantastiska. Här kan man verkligen prata om smaker som gifter sig med varandra... Ok, hur gör man? Ta ett kilo högrev – fantastiskt kött, tärna i typ kuber, lagom stora förstås! Hacka 2 st stora gullökar, en morot, ett gäng vitlöksklyftor. Strimla upp en bit vedrökt sidfläsk. Stek högreven i smör och olja i omgångar. Lägg i gryta. Börja sedan steka fläsket, fyll på med grönsakerna... hade oxå i lite hackad chili i dag... Häll grönsaker och fläsk i grytan, pudra över lite mjöl och rör om. I med nåra matskedar tomatpuré, häll i en flaska rödvin (gärna Bourgogne, så klart!), lite kalvfond, timjan persilja och svartpeppar. Lite råsocker gör inte ont heller... Låt bubbla i minst 3 timmar. Häll i ett gäng små champinjoner, pressa en stor vitlöksklyfta och tillsätt en skvätt Cognac och låt koka med de sista 30 minuterna. Hacka lite persilja och strö över... Servera med potatis-stomp. Behåll gärna skalet kvar på ca en 1/3-del av potatisarna, ser lite snyggt ut och lär vara nyttigt. Till denna rätt behövs ingen sallad, grönsaker eller annat tjafs... Det smakar utsökt... prova själv! (andra sköna grytor att prova: riktig chili (återkommer med tips), gulasch, kalops, au lam bau, daube, stroganoff (om man inte gör den på ryggbiff el. likn...) m.fl.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar