måndag 29 mars 2010

Fredagsbiffen



Först bastu – som brukligt är – med öl, idag Corona... Lite tamt kanske men funkar i värmen... Efter bastun blir det lite nibbel; pepparsalami, som D har krängt på oss till förmån för hans skolresa, lite St. Agur (mild blåmögelost gjord på pastoriserad ko-mjölk) och en rejäl Cuba Libre (här använder jag hellre mörk rom och mycket lime...) Välhängd oxfilé från Thomas på Hasselbacken – rejäla biffar 250–300g typ... Lindar dem med bacon från Kenneth Dohsé i Saluhallen. Pepprar och låter ligga, låt köttet ligga framme några timmar innan det skall tillredas – gärna 8–12 timmar enligt Dario i Toscana (se tidigare inlägg: The Butcher Boy). Stek på i rykande panna (gjutjärn förstås...) olja + smör... Viktigt att rulla biffarna på kanten oxå så att baconet blir krispigt. Ett schysst ”flamejob” är aldrig fel, hade bara Grönstedts Extra hemma så så fick det bli... Låt köttet ligga kvar i pannan och eftervärma och gotta till sig. Servera med råstekt potatis och exempelvis lite ugnsbakad endive... Till detta drack vi en riktigt bra vinare: Bionzo Barbera d’Asti Superiore 2007, 325:- (95074)... Utmärkt val!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar