onsdag 10 mars 2010

Tomat eller senap...


Kanske båda. Det tvistas om ingredienserna till Biff Stroganoff. Har själv ätit nån variant med just senap (Dijon) och champinjoner. Jag tycker dock att det är tomaten som är det karaktäristiska för Stroganoff. Så här brukar jag göra: strimla kött – gärna oxfilé eller biff – viktigt att det är mört fint kött eftersom detta inte är en långkoksgryta. Hacka lök och lite vitlök och fräs i olja och smör. Plocka upp och ställ åt sidan, i med köttet, fräs så att köttet får lite yta, salta och peppra, tillbax med lökfräset och ös i ett gäng matskedar med tomat puré – gärna Ardita. En skvätt vitt vin kanske... Peppra lite mer... rör runt och i med matlagningsyoghurt, förslagsvis Lindahls grekiska eller turkiska, ta även i lite creme fraiche. Låt det puttra en stund... pressa i en en halv citron och en vitlöksklyfta. Häll på en skvätt Sherry. Bubbla på en stund till och smaka av med salt peppar och ev. lite socker... Strö över lite persilja. Servera... egentligen räcker det med sallad tycker jag, ev. kan man ha nån ugnsbakad potatis av nått slag men inte ris. Ris är inte gott! Guten Apetit som tysken sägen... (Det finns tydligen nån avart som kallas för ”korv stroganoff” – akta er för det! Detta görs på nått som kallas för Falukorv, som egentligen inte är korv – för lite kött... och är inte människoföda. Hundar kan äta Falukorv...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar