onsdag 2 februari 2011

Ragù alla Bolognese



Det finns många olika uppfattningar om hur en ”riktig” bolognese skall tillagas och vad den skall innehålla... Så här gör jag: hacka och fräs lök, morot, selleristjälkar, vitlök... Strimlad biff eller nötfärs... biff är förstås godare och snyggare men såsen/ragun blir ”slätare” med färs. Fräs köttalternativet. Pancetta/bacon eller ev. chorizo om man vill ha en rökig smak... då kan man även addera lite rökt paprikapulver. Lägg allt i en stor gryta i med tomatpuré lite kalvfond och rejält med vin... vitt eller rött? välj själv eller ta båda... Häll i 2 burkar tomater, gärna en cocktailtomater och en vanlig... ta de lite dyrare... klart det är skillnad om burken kostar 3.90 eller 17.90. Den dyra är oftast godare! (finns nåra billiga som är ok...) Vill man ha lite extra drag kan man hacka i en chili i fräset. Nån knivsudd kanel gör att du får en Toscana-touch på såsen. Vissa hävdar att det skall vara lite lever i såsen oxå... men jag vet inte riktigt om jag tycker det. Diverse örter ör bra att dra i, framförallt oregano och timjan... Lite råsocker har ingen dött av. Låt bubbla i typ 2 timmar, tillför lite vatten när det behövs... häll i en skvätt mjölk 10 min innan servering, det binder ihop såsen, salta och peppra förstås. Koka pasta och servera med riven Parmigiano-Reggiano. Ett, två eller tre glas rött brukar passa bra till. Om M sedan har gjort sin fantastiska Blueberry pie med hemkokt ”baniljsås” så har man en suverän måltid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar