onsdag 6 april 2011
Englands nationalrätt
För att få till en bra curry så börjar jag med att göra en currypasta. Curry är en kryddblandning som inte har ett speciellt recept, vissa kryddor bör ingå... detta är min... Mortla: korianderfrön, kardemumma, spiskummin, nejlika, bockhornsklöver, svartpeppar eventuellt några fänkolsfrön och flingsalt. Tillsätt kanel, gurkmeja och paprikapulver. Pressa och finhacka vitlök (ja! både och...), riv lite ingefära, finhacka chili... finhacka även en schalottenlök. Lägg i en bunke och häll i kryddorna från morteln. Addera olja (gärna lite sesamolja oxå...), lite honung och nån matsked tomatpuré... rör runt och ställ åt sidan (denna kan med fördel göras dagen innan...). Fräs grovhackad gullök och kyckling, delade lårfiléer i olja. Rör i currypastan och en skvätt kycklingfond, låt steka ett tag... häll i en burk kokosmjölk eller lite mer... Koka upp och låt det stå och bubbla på svag värme så att den inte skär sig. Koka basmatiris, byt ut vattnet mot hälften kycklingbuljong och hälften kokosmjölk. Smaka av med salt och lägg i några kardemummafrön. Rör i några matskedar matlagningsyogurt i curryn och låt den bli varm igen... Smaka av med salt peppar och ev nån stark sås, Sriracha t.ex... Servera med chutney, pickles och yogurt. Garnera med lite färsk koriander. Förresten så fanns det en väderpresentatör på tv som var verksam under 60- och 70-talet som hette Curry – Curry Melin. Roligt namn ändå!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar