söndag 24 oktober 2010

Johannas


Lördag kväll och läge för mysmiddag. Startar med en Tonfisktartar. Skär tonfisken i typ halvcentimeter stora kuber. Finhacka rödlök, oliver och kapris. Tillsätt olivolja – gärna med citronsmak. Smaka av med salta och peppar och ev. en dash Tabasco. Rör ihop allt i en bunke. Servera i glas eller på tallrik, garnera med lite hackad gräslök. Nåra snygga salladsblad oxå... Huvudrätt blir en variant på Restaurang Johannas Gorgonzolaspäckad oxfilé (Restaurang Johanna startades av Mini-Leif och Crister Svantesson1974 och ansågs, tror jag, vara en av Sveriges bästa restauranger. Kokboken Johannas hemligheter kom 1981. Var aldrig där själv men mina föräldrar var där. Har dock kokboken – andra tryckningen från 1985...) Ta fram biffarna från kylen och börja med såsen. Hacka schalotten, morot och vitlök. Fräs i panna med smör. Tillsätt lite örtkryddor, tomatpuré, kalv- eller oxfond och rödvin. Låt koka en kvart eller så. Sila av och passera en del av grönsakerna... Tillbax i kastrullen, klicka i rejält med Gorgonzola, när den smält fyll på med grädde och låt det koka ihop. Smaka av med peppar ev. salt och socker... Peppra biffarna, stek på dem i gjutjärnspanna med smör och olja. I originalreceptet skalll man späcka biffen med Gorgonzola, tycker att det är lite överskattat och krångligt... När de är klara bränn av med lite Cognac. Lägg upp biffarna på varma tallrikar och vispa ur pannan med en skvätt vatten och häll i såsen. Servera med typ råstekt potatis eller potatiskaka. Nappera såsen över en del av biffen och på tallriken... Mycket nöje! En flaska Windsor Sonoma Alexader Valley gör inte ont till... (Red Red Meat...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar