måndag 25 oktober 2010

Kålisar




Om man frågar stjärnkockar vilken rätt de gillar bäst... ofta blir svaret Kåldolmar eller ev. Strömming. Själv gillar jag inte Strömming så då blir det Kåldolmar – skön söndagsmiddag. Brukar använda Savoykål istället för vitkål. Kokar upp kolhuvudena och skär loss bladen. Blandar till färsen; använder bara nötfärs och absolut inget ris (Tore må vända sig i sin grav...), i med lite lök, vitlök, kryddor, olivolja, örter en skvätt kalvfond och lite Worcestershiresås. Rulla in en matsked färs i varje blad och förslut med en tandpetare. Bryn dolmarna i smör och olja och droppa lite sirap på varje kålis... Spara lite av vattnet som kålhuvudena kokade i, koka ihop det med kalvfond och en skvätt vin. Släng gärna i lite mer kål i buljongen. I med kålisarna i buljongen och låt dem koka med nån halvtimme eller så. Plocka upp dem och lägg i en annan kastrull... på med lock. Sila bort kålen och häll tillbax buljongen i en såskastrull tillsätt gärdde och smaka av med salt peppar och ev. nåt sött... och red av såsen lite om det behövs. Häll såsen över kålisarna. Servera med potatismos, hemgjord pressgurka och lingon. Funkar varje gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar