fredag 29 oktober 2010

Lapsang Souchong

Dax att fjutta på Samovaren och brygga te... Te är så mycket mer än kaffe... Där kaffe är brötigt, rakt på och okänsligt är te mer subtilt. sofistikerat och... ja sensuellt. Visst... en espresso hos Hasse på Bar Centro; het, stark, kort obefläckad, med lite socker... mmm. Riktigt bra, men där stoppas det, latte hit och americano dit, bryggkaffe... presskaffe – det är bara skit jämfört med en kopp te. Favoritsorten är Lapsang Souchong med sin karaktäristiskt rökiga smak och doft. Teet kommer ifrån Fujianprovinsen i Kina. Tebladen torkas över brinnande trä och får rökigheten. Doften påminner om Laphroaig – den rökiga whiskyn från Islay. Prova att bland Lapsang Souchong och Earl Grey 50/50. Låt inte vattnet koka upp riktigt, 94–96 grader är perfekt... (man hör på ljudet när man häller upp i koppen om vattnet har kokat eller inte, testa får du se eller höra...). Låt teet dra i 3–4 min. Tea time! (nytt! Vår vän SBA brukar kalla Lapsang för ”telefonstolpe-te”... för er som är lite yngre kan jag berätta att förr i världen så fanns det något som kallades för telefonstolpe – en hög stolpe med en ledning högst upp... i ledningen skickades vårat prat fram och tillbaka när vi talade i telefon, telefonstolpen var målad med tjära för att tåla väder och vind... vilket medförde en viss doft, en doft som vår vän SBA associerar till Lapsang Souchong...). (...and he washes it down with a brandy, and a fresh made pot of tea, have a cuppa tea, have a cuppa tea...)

3 kommentarer:

  1. You bet it is...
    /S I L V E R B O Y

    SvaraRadera
  2. Te är som vitpeppar. Bögigt.

    SvaraRadera
  3. Så här tror jag att det är: ni kaffedrickare är lite mer grovisar medans vi tedrickare är lite mer konnässörer... eller?
    /S I L V E R B O Y

    SvaraRadera