måndag 3 augusti 2020

Möte med Peter Green på 1:ans spårvagn.


DETTA MÅSTE ha varit nån gång runt 79–80… tror jag gick i åttan.
Tillsammans med mina vänner spenderades en eftermiddag i stan, vi kom alla från Göteborgs södra förorter och hade ganska nyligen börjat ”åka till stan”. Då var det aldrig aktuellt att åka in till stan och fika, nej det var skivor och skidor som gällde… Kaffe blev intressant först i gymnasiet.
Att stå på Adams Sport (Stora Nygatan 33) och böja på ett par coola lagg från The Ski, PRE eller Olin Mark. Testa Vuarnetbrillor och höra Martins rövarhistorier ihop med skidfotografen Felix St. Clair Renard var grejen…
… Eller att dra mellan stans alla skivbörser; Satisfaction i Haga (med stampat jordgolv), Grammoforum på Vasagatan, Eko Avenyn och Waidele. Lyssna på skivor i telefonlurar. Man kunde stå en hel eftermiddag och lyssna. På Waidele fanns det sköna lyssningsbås.

Vi sätter alltså på spårvagnen, linje 1. Vi har gått på vid Linnéplatsen – där stannade Säröbussarna – och skulle inåt stan… Vid Vasaplatsen eller om det var på Valand kommer det på ett gäng av typen ”Ungdomar på glid”, de är kanske i 20-årsåldern. 5–6 stycken både killar och tjejer. De är påtagligt påverkade av något, pårökta eller kanske har de legat och ”boffat” i Vasaparken… Med sig har de en liten kassettbandspelare (Panasonic) med volymen ganska högt uppskruvad. Musiken känns laid-back lite flummig… en kompgitarr ligger och matar på försiktigt (P. Green); a-moll, g, f fram och tillbaka (detta visste jag förstås inte då…), på den, en tunn soloslinga (Snowy White) som till slut når ett tillbakahållet klimax.
Jag viskar till min vän P, som sitter närmast ”ungdomarna på glid”, att försöka se vad det står på kassetten som spelas.
Vi hoppar av vid Brunnsparken.
– Vad stod det på kassetten? frågar jag direkt när vi kommit av spårvagnen.
– Peter Green… ”In the Sky” eller nåt! Svarar P.
Vi tar Fredsgatan upp och går in på Waidele, ber att få lyssna på Peter Green… ”In the Sky” eller nåt.
Skivexpediten säger: – Peter Green släppte ganska nyligen en platta som heter ”In the Skies” det måste vara den… trevlig lyssning!
– Den tar vi, sa kamrat J!
– 41,50:- tack!
Jag köpte en inspelningsbar C-90-kassett och på väg hem stannade vi till hos J och jag spelade av skivan på kassett. Bandet gick sedan varmt hemma på kassettdäcket, i kassettbandspelaren med en hörsnäcka (pre Walkman), senare även i Walkman. Köpte en egen vinyl några år senare, cdn på 90-talet. Senare insåg jag att Peter Green faktiskt startade Fleetwood Mac och skrev några av gruppens första hits.
Fortfarande lyssnar jag på ”In the Skies” minst nån gång i månaden (MP3) och gärna då hela plattan… och självfallet i rätt ordning. Alltid lika fascinerande att man vet hur nästa låt börjarinnan den förra slutat…
R.I.P Peter Green.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar