tisdag 10 april 2012

Easter





A family gathering... Alla på plats, det skall ätas lamm – förstås! Startar upp med lite bubbel... Crémont närmare bestämt. Till det serveras, på en planka, några sandvikare eller små Smørrebrød. Först en variant av Ägg Benedict (som redan benämnts som Ägg Benedict à la Hovås i bloggvärlden), på ett tunt ugnsrostat danskt rågbröd läggs bitar av gravad rökt lax, på det ett pocherat vaktelägg, napperat med Holladaise och lite gräslök på toppen. Näst kommer ett smörstekt surdegsbröd med Ms fantastiska kycklinglevermousse. Toppat med hårdstekt chorizohack och lite timjan. Slutligen en ”tårtbit”, rillette på rökt makrill på en kavringbotten, toppad med gräslök. Till huvudrätt serveras lammstek med potatisgratin, rödvinsreduktion och grönsallad. Lammstekarna är grundligt ansade från hinnor och fett, framförallt det där talgliknande fettet som har en tendens att avge den där inte så goda smaken... mortlar salvia, vitlök, salt, svartpeppar och timjan. Blandar ut med rapsolja, gnider och kletar in stekarna med detta, trycker även in små rosmarinkvistar här och där. Binder upp stekarna och in i ugnen på 150°. Sticker in en termometer och tar ut stekarna när innertempen är 65°. Låter vila ca. 15 min. och trancherar därefter. Serverar med Ms svullogoda potatisgratin, en rödvinssås som har reducerat på spisen hela eftermiddagen. Grönsallad med dressing... gott gott! Tre olika viner testas till lammet; Chateau Pech-Latt (Bordaux), Stellenzicht (Stellenbosch) och Conde de Valdemar Gran Reserva (Rioja). Som dessert serveras Äggtoddy med Zacapa-rom. Senare även espresso och Ms pistach- respektive citronmacaroons. Kvällen fortsatte med musikquiz... Himla kul...  (I am the spring, the holy ground, the endless seed of mystery...)

1 kommentar:

  1. Anders, I would LOVE the Makrill 'tårtbit' recipe!! :)

    SvaraRadera