måndag 16 januari 2012

Fölsemiddag


När jag var liten fick man alltid bestämma maträtt på sin födelsedag. Då blev det mest nån form av oxfilé; Pepparstek, provençal, konjaksflamberad med vitlökssmör eller gorgonzolaspäckad. På sin höjd kunde man välja sjötunga med nån vitvinssås och pressad potatis. Igår valde jag långkokt och lågtempad kalvbog. Kvällen innan: lägg kalvbogen i en gryta, man kan dela köttet i mindre bitar... hacka schalottenlök plus vitlök och häll i, addera även div örter (rosmarin, timjan, oregano etc.). Häll i en skvätt konjak och några deciliter vitt vin. Salt och peppar och en burk tomater (krossade eller hela). På med lock och in i kylen över natten. Nästa dag: In med grytan i ugnen på 90° och låt den stå där i 8–10 timmar. Ta ut grytan och lyft ur köttet. Koka upp vätskan/såsen. Tillsätt nåra matskedar tomatpuré (Mutti el. Ardit) och lite råsocker (ekologiskt). Smaka av med salt och peppar. Lite cayenne om du vill ha den lite ”hottare”... Dela köttbitarna med hjälp av en gaffel... dra isär det! Lägg tillbax i grytan. Servera med pasta och riv lite parmesan på... Det blir inte äckligt lixom! Grattis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar